Reisopera TechTrip Festival in Enschede


Beste bezoeker van The Overkill,

Op 30 november en 1 december is het Reisopera TechTrip Festival in Enschede. Hierbij willen we alle bezoekers van The Overkill aanbieden om met korting de voorstelling Les nuits d’été in het festival te bezoeken: een opera. De voorstelling is op woensdag 30 november, 20.30 – 21.30 uur in het Muziekcentrum in Enschede. Je kunt met de kortingscode techtrip voor €5,- (normale prijs €15,-) een kaartje bestellen via deze link of telefonisch bi het Wilminktheater via 043 485 85 00.

Les nuits d’été is een soort muziektheatrale koortsdroom. We volgen twee jonge verpleegkundigen in hun reflectie op het zware, vaak nachtelijke werk dat ze doen en hun dagelijkse beslommeringen over liefde, leven en dood. Via dronebeelden maken we het leven – en lijden – van hun doodzieke patiënt mee.

Twee jonge verpleegkundigen verblijven in een denkbeeldige wellnessruimte: voor beiden een moment van even ontspannen en ontsnapping aan hun zware dagelijks werk in het ziekenhuis. Overdag verzorgen ze met hart en ziel hun patiënten, nu is er een moment dat ze voor zichzelf zorgen. Ze praten over het leven in de grote stad, hun liefdesperikelen, hun werk – kortom over volwassen worden in deze hoogtechnologisch tijd. De harde realiteit van hun dagelijks leven (een doodzieke patiënt) is onafgebroken aanwezig.

Hun reflecties gaan, net als de liederencyclus Les nuits d’éte van Hector Berlioz, over liefde, leven en dood: van de onschuldige kant van verliefdheid tot de donkerste kant van iemand verliezen.

De speelruimte lijkt in eerste instantie een realistische wellnessruimte te zijn, maar door het gebruik van dronebeelden, projecties en geluidsontwerp verandert die langzaam in een theatrale ruimte. Bij deze voorstelling zit het publiek in de Wilmersbergzaal op een speciaal gebouwde tribune en op de balkons. De vaste stoelen zijn van de zaalvloer verwijderd, zodat een groot speelvlak ontstaat. Tijdens de voorstelling wordt in de zaal gevlogen met drones door het Dutch Drone Team.

(Meer info over de voorstelling in deze link.)

Bekijk ook vast de video over de voorstelling: https://www.youtube.com/watch?v=YIGyQWgV7oY

Misschien heb je nog nooit een opera gezien? De Nederlandse Reisopera nodigt je hierbij van harte uit om onze voorstelling Les nuits d’été te komen bekijken.

Het festival heeft ook  een uitgebreid randprogramma dat gratis toegankelijk is.

Woensdag 30 november

12.30 – 13.30 – foyer Muziekcentrum- Lunchgesprek en optreden sopraan Nora Fischer. 

Tijdens dit lunchprogramma gaat Gian van Grunsven in gesprek met de talentvolle jonge zangeres Nora Fischer. Met haar stem als veelzijdig instrument voert ze zowel muziek uit de zestiende eeuw op als talloze eigentijdse composities. Hoe beweegt Nora zich – zingend – in het muzikale landschap, waarbij traditionele zangstijlen steeds vaker met elkaar versmelten? Op welke manier wijkt ze daarbij af van tradities en hoe vernieuwt ze die? Kunnen we nog onderscheid maken in verschillende genres, en wat gebeurt er wanneer je ze samenbrengt? In een interview dat wordt afgewisseld met een kort concert komt het antwoord op deze vragen tot klinken.

19.30 – 20.30 – foyer Muziekcentrum -Dreams on drones – over het belang van een krachtige innovatieregio in Twente.

Op de eerste avond van het Reisopera TechTrip Festival voeren we een belangrijk gesprek over de staat van cultuur, toegespitst op kunst, onderwijs, ondernemerschap en technische innovatie in de regio. Pieter Boerman (directeur Pre-U, University of Twente), Nicolas Mansfield (directeur Nederlandse Reisopera), Jan Noltes (Brand Manager Twente Branding) en Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twente/Twentse Welle) pitchen hun persoonlijke droomwens, en gaan aansluitend in gesprek met het publiek onder leiding van moderator Gian van Grunsven. Dit programma onderdeel wordt  omlijst met een kort muzikaal optreden van operacomponist Thomas Myrmel en violiste Diamanda Dramm.

Donderdag 1 december

12.30 – 13.30, foyer Muziekcentrum – Generatiegesprek met operaregisseur Sjaron Minailo, VPRO-programmamaker Nicolaas Veul en operacomponist Michel van der Aa over cultuurbeleving. Moderator: Gian van Grunsven.Welke rol vervult cultuur, en hoe neem je die tot je? Begeef je je ‘s avonds keurig naar de concertzaal, of stream je met één druk op de knop hetzelfde muziekoptreden thuis? Wat zijn de mogelijkheden van nieuwe apparatuur wanneer het aankomt op cultuurbeleving, en bestaan er mogelijk ook gevaren? Waar ligt het grote verschil in cultuurbeleving met vorige generaties, en in hoeverre worden deze verschillen veroorzaakt (of misschien wel juist opgeheven) door de komst van nieuwe technologie?

17.15, foyer Muziekcentrum – Pitches door de studententeams van de Hackathon

19.30 – 20.30, foyer Muziekcentrum – Innovatieborrel met key note speech door wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Hij gaat in op de vraag hoe kunst en wetenschap kunnen overleven in een hoogtechnologische tijd? Waarom moeten we (juist nu) het belang van kunst en wetenschap inzien?

20.00 – 20.20, foyer Muziekcentrum – Doe mee met het Smartphone Orchestra! Het Smartphone Orchestra is het grootste orkest ter wereld: iedereen met een mobiele telefoon kan meedoen!

Meer informatie over het festival vind je op de speciale website.

We hopen je te zien bij het Reisopera TechTrip Festival!